Agregat je uporabna stvar

Bencinski agregat

V današnjih časih si kar ne znamo predstavljati življenja brez električne energije. Eden izmed hujših izpadov, ki je ohromil celotno Slovenijo, je bil žled nekaj let nazaj. Takrat je agregat pri hiši še kako prišel prav.

Pri težavah z električno energijo ne gre le za izpad razsvetljave, temveč tudi ostanemo brez energije za ogrevanje, brez tople vode in marsikje se ne da niti kuhati. To na kratek rok niti ni bistvenega pomena, zato se agregata v običajnem gospodinjstvu ne potrebuje. Je pa za vsak primer dobro imeti kakšen kamin ali klasično peč na drva, čeprav to povsod ni mogoče.

Kje naprava za generiranje elektrike pride do izraza?

Agregat je bolj pomemben v industrijskih prostorih in delavnicah, kjer lahko izpad elektrike že v krajšem času povzroči večjo ekonomsko škodo. V zdravstvenih ustanovah je nujno potreben, saj so tam ogrožena življenja. Ravno tako ga morajo imeti gradbeniki, snemalne ekipe, kmeti, živilske industrije in trgovine. Tam je nevarno, da se pokvari ohlajena in zamrznjena hrana.

Tudi v povsem običajnih razmerah so agregati uporabna zadeva, najdemo ga pri posameznikih na kakšnem vikendu ali pri vinogradu, kjer ni dostopa do električne energije oz. se ta ne potrebuje v tolikšni meri, da bi bila smiselna napeljava.

Bencinski agregati so najbolj popularni, sledijo pa jim dizelski. Zaradi vrste goriva mora biti naprava na prostem ali pa mora biti dobro poskrbljeno za odvajanje izpušnih plinov. Če je postavljen na nepravilnem mestu, lahko pride tudi do požara. Zagotovljen mora biti tudi stalen dovod svežega zraka, da lahko gorivo dobro izgoreva.

Manjši agregati so cenovno dokaj dostopni, pri nakupu pa je treba biti pozoren na njegove specifike, da nam bodo le-te ustrezale. Cene se gibajo od 200 evrov naprej, za bolj zahtevne od 600 evrov naprej. Res pa je, da je potem delovanje zelo drago v primerjavi z drugimi alternativnimi viri energije.

Comments are disabled