Ali je toplotna črpalka zemlja voda dovolj zmogljiva?

toplotna črpalka zemlja voda

Ko smo v lovu za nakupom novega ogrevalnega sistema, je vredno razmisliti oziroma povprašati, ali je toplotna črpalka zemlja voda primerna za naš primer. Namreč, toplotna črpalka zemlja voda je tista, ki za ogrevanje uporablja obnovljiv toplotni vir – sončno toploto. Le-tega, kot vemo naša zemlja dnevno prejme, kar pa pomeni, da nikoli ne bomo v pomanjkanju.

Seveda pa ne smemo računati na to, da bo toplotna črpalka zemlja voda idealna izbira za vsak scenarij. Konec koncev, je toplotna črpalka zemlja voda primerna za zelo specifične primere. Kdor si torej želi imeti bolj ekološki toplotni sistem, je toplotna črpalka zemlja voda morda lahko prava izbira, sploh če na mestu, kjer stoji njegova hiša, ni podtalnice ali pa drugega naravnega vira.

Ali bo toplotna črpalka zemlja voda dovolj za ogrevanje mojega doma?

Ker toplotna črpalka zemlja voda uporablja zgolj le toploto, ki jo pridobiva od zemlje (torej ne uporablja drugih virov energije – fosilna goriva), je zato tudi prijazna za okolje in človeka. To je vse lepo in prav, ampak moramo povedati, da taka toplotna črpalka pride v poštev le takrat in za tiste ljudi, ki imajo svojo posest na takem mestu, kjer se zadržuje veliko solarne toplote. Poleg tega pa moramo vedeti tudi, da se toplotna črpalka zemlja voda pogosto uporablja tudi kot preklop med fosilnimi ogrevalnimi sistemi in med črpanjem geotermalne energije.

To pomeni, da toplotna črpalka sicer lahko uporablja toplotno energijo zemlje skozi celo leto, a ima na voljo le določeno kapaciteto toplote za celo leto (od 10 – 40 W/m2). Zato strokovnjaki tudi vedno svetujejo, da je toplotna črpalka zemlja voda primerna zgolj za tiste uporabnike, ki morda živijo v toplejših krajih, kjer zime (načeloma) niso tako hude in katerih posest je čim manjša. Če je posest večja in če je hiša locirana tam, kjer so zime lahko hude, obstaja verjetnost, da bomo poleg take toplotne črpalke mogli imeti še kakšen drug način ogrevanja za svoj dom.

Comments are disabled