Čemu služijo škarpe in zakaj bi si jo želeli kupiti

škarpa

Za vse, ki se izobražujete na področju gradbeništva, so škarpe prav gotovo ena taka zadeva, ki ste jo že zasledili. V tem članku boste našli informacije o tem, kaj pravzaprav sploh je podporni zid ali škarpa. Čemu služijo škarpe in zakaj bi si jo kot stranka želeli kupiti? Razlogov za vse omenjene stvari je vsekakor veliko, ravno tako pa je potrebno vedeti, za kakšne namene se škarpe ne uporabljajo, kar pa je še ena dodatna tema, katere se bomo malce dotaknili, saj namreč ne želimo, da bi kdorkoli dobil napačno predstavo o tem, kaj to pravzaprav je in v kakšne namene se uporablja ali ne uporablja.

Za kaj se škarpe sploh uporablja in za kakšne namene se jih ne?

Torej, kaj so škarpe in za kaj se uporabljajo? To je podporni zid, ki se ga uporablja izključno samo kot že samo ime pove, za podporo. Recimo, da naša hiša stoji na hribu in da mimo pelje cesta, po kateri vsak dan vozi vsaj par sto avtomobilov. Zaradi tresljajev, ki jih povzročajo avtomobili, se zemlja pod cesto lahko začne premikati in drseti. Z izgradnjo škarpe pa tovrstna  drsenja lahko preprečimo, saj ima zemlja sedaj prepreko ali podporo, katera onemogoča nadaljnja polzenja. Seveda pa se škarpe lahko uporablja tudi za druge namene.

Lahko so enostavno samo kot nekakšna ograja ali obzidje pred hišo, kjer na drugi strani ni čisto nič drugega kot dvorišče in pot ali do garaže ali pa do vaše hiše. V te namene nam je ponujena tudi tako imenovana dvostranska škarpa, medtem ko za prejšnji primer bi se uporabila le enostranska, saj druge strani ne bomo nikoli videli. Vsekakor pa moramo poudariti, da se škarp nikakor ne uporablja namesto temeljev za gradnjo hiše. Njihov namen in konstrukcija gradnje se namreč bistveno razlikuje od tistih, ki bodo hišo držali pokonci. To so običajno nižji zidovi, kateri enostavno služijo ali kot prepreka, ali pa kot nekakšna ograda, ki lahko služi kot dodatna varnost ali pa gre za enostavno estetsko možnost.

 

Comments are disabled