Cenovni pogoji na dražbah

Javna dražba za hišo

Kupovanje nepremičnin ali premičnin na dražbah je lahko velika poslovna priložnost, sploh zaradi izjemnih možnosti ugodnih cen in kakovostnih stanovanjskih objektov. A seveda je odvisno od vas, koliko ste pripravljeni ponuditi ter tudi tvegati. Dražba vsekakor predstavlja tveganje, ne le glede samega nakupa ampak tudi glede stanja nepremičnine, ki jo kupujete. Pred vsako udeležitvijo se zato dobro pozanimajte o prodajalcu nepremičnine, njenem stanju, pogojih glede varščine, njeni možni zasedenosti, konkurenci ki vas na dražbi lahko čaka in pa seveda ceni. Cena je namreč tista, ki navadno pritegne dražitelje, da se jo udeležijo na prvem mestu.

Vsaka dražba pa se razlikuje od druge in enako je tudi glede cene – ponekod bodo cene mnogo višje kod drugod, seveda pa na to vplivajo še drugi dejavniki kot je denimo ohranjenost in pa lokacija nepremičnine. Navadno kupci pričakujejo najnižje možne cene, a na prvi dražbi se to vedno ne uresniči. Prav zato največji uspeh navadno prinesejo druge ali celo tretje dražbe, ko so  izklicne cene lahko nižje tudi za polovico izklicne cene, določene iz strani sodnih cenilcev. Če nam na koncu torej uspe, da postanemo dražitelj z najvišje ponujenim zneskom in te cene ni višal nihče drug, postanemo lahko srečni lastnik prodajane nepremičnine.

Vsaka dražba na koncu še zahteva izpolnitev določenih dokumentacij, kot so denimo plačilo kupnine in podpis prodajne pogodbe z prodajalcem – obstaja pa lahko še nekaj več zahtev in obveznosti, ki se seveda morajo skladati z prodajno pogodbo. Pozorni pa bodite tudi na plačilo varščine, ki je običajni postopek pri kupovanju nepremičnin – tako namreč prodajalec preveri vašo resnost  in pa plačilno sposobnost, ter željo po nakupu. Dražbe so zato lahko velika poslovna priložnost, a le, če se držite vseh pogojev in ste izjemno iznajdljivi ter znate predvideti dobre in slabe priložnosti.

Comments are disabled