Čiščenje menstrualne skodelice

Čiščenje menstrualne skodelice (http://www.brezskrbna.si/) lahko poteka na več različnih načinov. Menstrualna skodelica je enostavna za čiščenje, ob izvleku menstrualne skodelice, vsebino zlijemo v straniščno školjko. Pred naslednjo vstavitvijo menstrualne skodelice, le to speremo z navadno vodo, pri tem pazimo ,da je voda mrzla, s tem se izognemo razbarvanju in neprijetnemu vonju. Če je možno jo lahko očistimo tudi z nevtralnim intimnim milom, ki ne sme biti parfumirano. Pomembno je, da v nožnico ne vnašamo dodatnih kemikalij. Če umivanje skodelice z vodo ni izvedljivo, lahko le to očistimo tudi z zato namenjenimi krpicami, ki jih lahko vzamemo s seboj kamorkoli in tako brez skrbi menstrualno skodelico očistimo tudi na javnih straniščih, in pa na mestih kjer ni dostopa do vode.

Pred vsako uporabo in po uporabi menstrualne skodelice je priporočljivo skodelico sterilizirati. Skodelico pustimo vreti v vodi vsaj pet minut, pri tem lahko uporabimo tudi sterilizacijske tablete. Tako zagotoviš sterilizacijo in varno uporabo menstrualneskodelice. Po uporabi je skodelico priporočljivo shranjevati v vrečki iz organskega bombaža, ki jo dobiš v paketu s skodelico.

Pranje menstrualne skodelice v pomivalne stroju ni priporočljivo, saj lahko močni detergenti poškodujejo površino skodelico, lahko pa tudi dražijo sluznico v nožnici ali pa povzročajo druge nevšečnosti.

Na javnem stranišču bi bilo seveda čiščenje menstrualne skodelice pri lijaku lahko precej nerodno, zato je med časom menstruacije priporočljivo pri sebi imeti plastenko vode, tako lahko enostavno s plastenko vode nad straniščno školjko sperete menstrualno skodelico. Menstrualno skodelico pa lahko očistite tudi s pomočjo čistilnih robčkov, ki jih lahko vedno nosite s seboj v torbici.

Menstrualno skodelico je priporočljivo prazniti in čistiti od dva do štirikrat dnevno, temeljitejše čiščenje pa je potrebno predvsem po koncu vsakega mesečnega ciklusa, lahko pa seveda tudi že med ciklusom. Z rednim in primernim čiščenjem tako omogočimo večjo trajnost menstrualne skodelice in zagotovimo varnost zdravju.

Comments are disabled