Izbira pravega motornega olja

Izbira pravega motornega olja lahko marsikomu povzroča veliko preglavic, cilje je po navadi izbira olja, ki omogoča kar najboljši izkoristek vašega vozila. Največkrat za predlog ob kupovanju olja, vprašamo kar prodajalca, ki pa velikokrat na žalost o motornih oljih ne ve veliko več kot kupec.

Zadeva pravzaprav res ni tako preprosta, vendar pa med modernimi motornimi olji obstajajo velike razlike. Olje je po navadi najhitrejše in najcenejše pot do boljšega in učinkovitejšega delovanja vozila. V glavnem pa moramo biti pri nakupu pozorni predvsem na dve stvari, prva je oljna osnova druga pa je kombinacija kemikalij oz. aditivov. Olje prav  tako izboljšuje tesnjene, in razbremeni pritisk na tesnila.

Najprej nas zanima kaj je oljna osnova. Motorna olja so v osnovi mineralna in sintetična, mineralna olja so stranski produkt v rafinerijah nafte, pri rafiniranju pa ohranijo organske molekule vseh oblik in odstranijo nečistosti. Motorno oljeV nasprotnem primeru pa sintetična olja sestavljajo molekule ki so homogene, to pomeni da so si popolnoma enake po velikosti in obliki. Sintetična olja so zaradi te lastnosti še bolj fina in tako povzročajo še manj trenja, predvsem pa se uporabljajo v avtomobilih višjega kakovostnega razreda.

Dodatki ali aditivi motornemu olju dodajajo dodatne lastnosti, ki jim povečajo učinkovitost. Med najpogostejšimi dodatki so detergent, ki zmanjša nastajanje ostankov, aditiv ki preprečuje in zmanjšuje penjenje, aditiv ki zmanjšuje uporabo kovinskih površin, antioksidante itn. aditivi predstavljajo okoli 15 do 25% motornega olja, mineralna olja z aditivi pa v določenih primerih lahko še celo prekašajo sintetična olja.

Za izbiro motornega olja je najpomembnejše stanje vašega vozila. Če imate rabljen avto, je najcenejši izbor mineralno olje, če pa ste pravkar kupili nov avto in želite da bi v dobrem teku ostal še nekaj časa, se poslužujte sintetičnega olja, za dodano kakovost pa izberite olja z aditivi.

Comments are disabled