Izbrisane datoteke niso za vedno izgubljene

Reševanje podatkov iz diska

So vaši otroci ponesreči formatirali disk? Imate virus na računalniku, ki je začel brisati podatke? Ste sami ponesreči nekaj pritisnili, sedaj pa ne znate obnoviti podatkov? Je prišlo do okvare diske in sedaj ne morete dostopati do datotek? Vse našteto se dogaja pogosteje, kot bi pričakovali. Naštete dejavnosti nas ne smejo demotivirati ali prestrašiti. Ob morebitni okvari raje računalnik, tablico, pametni telefon ali USB ključek odnesimo na servis. Slednji bo izvedel diagnostiko in obnovil vse izgubljene podatke.

Obnova podatkov iz različnih medijev

Reševanje in obnova podatkov je možna iz različnih medijev. Strokovnjaki obnavljajo podatke s HDD in SDD diskov, RAID sistemov, prenosnih spominskih medijev, magnetnih trakov, disket, optičnih medijev in telefonov. Postopek obnove se razlikuje glede na posamezen medij. Povečini je lažje pridobiti večino podatkov nazaj s prenosnih diskov in pametnih telefonov. Obnova podatkov z USB ključka ali spominske kartice je velikokrat precej težavna. Obe napravi se radi hitro pokvarita, zato je varnostno kopiranje vseh podatkov nujnega pomena.

Cena je odvisna od stopnje okvare

Lažje oblike okvar so cenovno ugodnejše, saj zahtevajo manj vloženega časa in truda. Pod manjše okvare uvrščamo okvarjene logične plošče, ročno izbrisane datoteke, malo okvarjene particije, slabo zapisovanje podatkov, okvare posameznih sektorjev in podobno. Večje okvare vsebujejo menjavo motornega pogona, menjavo glave, fizične poškodbe podatkovnih nosilcev, obnove večje količine podatkov in podobno. Pred obiskom serviserja se lahko pogovorimo o ceni, vendar bo končni dogovor lahko izveden šele po izvedbi temeljite diagnostike.

Poskrbite za varnostno kopiranje

Obisk serviserja in obnova podatkov bi bila lahko popolnoma nepotrebna, v kolikor bi izvajali varnostno kopiranje na spletu ali na zunanji trdi disk. Vsaka naprava ima namreč določeno življenjsko dobo in določeno število delovnih ur, ki jih z rednim vzdrževanjem sicer podaljšujemo, vendar ne moremo preprečiti končnega uničenja naprave. Varnostno kopiranje pomembnih datotek moramo tako izvajati vsaj enkrat tedensko.

Comments are disabled