Jogi ali blazina za jogo?

Se še spomnite reklam za jogi, znamko vzmetnic, v kateri je nastopal mali jogi? Ja, mojster joge, ki je bil po malem tudi fakir, saj je znal celo ležati na žebljih. In seveda ni imel s tem prav nobenih težav, saj mu je pomagalo udobno ležišče. No še predno se posvetimo jogi, vas vabimo, da preverite ponudbo ležišč – jogijev na spletnem naslovu http://www.dormeo.net/jogi/.

Res, da gre za staro blagovno znamko, ki niti ne obstaja več, vendar me je že nekaj časa zanimalo, kako je sploh prišlo do povezave med proizvajalcem ležišč in jogo. Tudi sama se namreč ukvarjam z jogo in ne najdem prav nobenega razloga, da bi jo povezovali z ležišči oziroma s poimenovanjem za učenca ali mojstra joge kar poimenovali znamko ležišča.

Pri jogi pravzaprav ni nujno imeti podlage, saj jo lahko izvajaš brez vsega, je pa praktično, da si tla pogrneš in se tako ne umažeš, zlasti pri asanah, ki predvidevajo sedenje ter ležanje na tleh ali pri raznih stojah. V ta namen se najpogosteje uporabljajo tanke nedrseče podlage iz umetnih materialov, lahko pa tudi kaj drugega. Vendar se še zdaleč ne more uporabljati jogi. Zakaj?

Jogi je v prvi vrsti predebel, da bi bilo na njem možno pravilno izvajati telesne položaje, prav tako pa je premehak. Asane zahtevajo mišično napetost, ki bi jo jogi preprečil. Podlage za jogo namreč niso namenjene udobju, temveč zgolj zaščiti pred umazanijo in zdrsi. In ne, podlage za jogo ne bi mogli položiti na posteljo iz žebljev in nanje leči – ne bi kaj prida pomagala.

Kako torej, da so ležišče poimenovali kar jogi? Ne vem, kdo si je to zamislil, a ideja je bila drugim očitno všeč, sicer pa verjetno o jogi niti niso kaj prida vedeli. Danes, ko se z jogo ukvarja že skoraj vsakdo, pa zamisel zagotovo ne bi bila tako dobro sprejeta – nenazadnje je zavajajoča.  Čeprav ne bi mogli reči, da zavajanje v oglaševanju ni nekaj, česar bi se izogibali.

Comments are disabled