Kaj je Blockchain oz. veriženje blokov?

kaj-je-blockchain

Na kratko povedano kaj je Blockchain oz. po slovensko veriženje blokov, je digitalni zapis o transakcijah, ki so v večini primerov, vsaj za enkrat še, finančne narave. Zelo dobro vam na vprašanje kaj je Blockchain znajo odgovoriti v podjetju Incrementum. Oni se namreč ukvarjajo z investicijami v kriptovalute, katere za svoje delovanje potrebujejo podporo Blockchain tehnologije.

Kaj je Blockchain in njegov osnovni namen?

Blockchain si je izmislila neznana oseba, ki je sama sebe poimenovala Satoshi Nakamoto, za katero se še danes ni ugotovila prava identiteta, čeprav se vse več ljudi na svetu izdaja, da so prav oni Satoshi Nakamoto, česar pa do danes še nihče ni trdno dokazal. Osnovni namen Blockhain tehnologije pa je zaporedje podatkov o določeni transakciji. Zato nam na vprašanje kaj je Blockchain odgovori že samo angleško ime Blockchain, ki v slovenskem prevodu predstavlja verigo blokov. To verigo blokov sestavljajo računalniki, tako je en blok enako en računalnik. Vsi zapisi v teh računalnikih so zaščiteni s kriptografijo in so na svojstven način med seboj povezani, tako da tvorijo celoto oz. verigo. Zapisi pa vsebujejo podatke o posamezni transakciji, kot so čas transakcije (datum in točna ura) in znesek transakcije ter druge ključne podatke o transakciji.

Kaj je Blockchain za prihodnost?

satoshi-nakamoto-blockchain

V osnovi je bila Blockchain tehnologija osnovana zgolj za uspešno in pravilno delovanje kriptovalute, v bistvu v osnovi zgolj za pravilno delovanje prve kriptovalute, tj. Bitcoin-a. Danes pa v bistvu prav vse kriptovalute za svoje delovanje uporabljajo Blockchain tehnologijo, le da v drugačnih različicah in enim to uspeva bolj, drugim pa manj uspešno.

Kaj pa prinaša Blockchain tehnologija za prihodnost? Ta tehnologija že danes omogoča npr. volitve na daljavo, naročanje k zdravniku, leasing hišam omogoča, da na daljavo onemogočijo ponoven vžig avtomobila, če uporabnik ni plačal obroka v skladu z leasing pogodbo, omogoča tudi izklop elektrike ob neplačilu mesečne položnice, ipd. Torej, na vprašanje kaj je Blockchain tehnologija, ni več tako preprosto odgovoriti, zato toplo priporočamo obisk strokovnjaka, kot je to npr. Incrementum.

Kaj je Blockchain tehnologija?

blockchain_tehnologija

To je tudi tehnologija, ki omogoča, vsaj za enkrat, najvarnejše transakcije na svetu. Namreč, ko je zapis v verigi blokov potrjen, ga ni več mogoče spreminjati in ponarejati. Da pa se zapis potrdi, pa je zgolj potrebno, da je transakcija izvedena in nato tudi potrjena. Potrditev transakcije opravljajo bloki oz. računalniki, ki imajo naloženo ustrezno programsko opremo in ki so zmogljivejši, predvsem je potrebna zares kvalitetna grafična kartica. Računalniki pa morajo tudi stalno delovati, kar pomeni, da morajo biti stalno priključeni na električno omrežje, saj le tako lahko zagotavljajo stalno delovanje verige blokov.

Ključno kaj je Blockchain tehnologija prinesla

Ključno je to, da so transakcije veliko hitrejše, zgodijo se praviloma že v nekaj sekundah in ne trajajo več dni, kot se je to v preteklosti nemalokrat zgodilo pri transakcijah navadnih FIAT valut (Evro, Dolar, Funt, …). Zaradi kriptografije, so transakcije s pomočjo blockchain tehnologije tudi veliko bolj varne. Zelo pomembno za uporabnika pa je tudi dejstvo, da so transakcije preko te tehnologije veliko cenejše kot vsem dobro poznane bančne transakcije, cenejše so lahko tudi več kot 10×.

Comments are disabled