Kaj so sploh ogljikovi hidrati

Ogljikovi hidrati so nujni za ustvarjanje glikogena v mišicah človeškega telesa ter predstavljajo osnovno hranilo za živčni sistem. Zaloge glikogena v mišicah in jetrih znašajo povprečno skupaj približno 400 gramov.

Ogljikovi hidrati so pomembni, zato nam pomanjkanje ogljikovih hidratov lahko vodi celo v podhranjenost, čeprav zaužijemo dovolj beljakovin, ki delujejo kot osnovno gradivo iz katerega je sestavljeno naše telo. Vendar se le-te telo veliko počasneje in težje spreminja v ogljikove hidrate. Možgani potrebujejo do dve tretjini glukoze iz krvi. Z zaužitjem ogljikovih hidratov se ti kopičijo v mišicah in jetrih, presežek pa se s pomočjo inzulina kopiči kot maščoba v telesu. Torej to pomeni, da jih potrebujemo, vendar v zmernih količinah. Kajti, če jih imamo preveč, to pomeni, da se debelimo, s tem pa ogrožamo tudi svoje zdravje. Prekomerno uživanje ogljikovih hidratov ni zdravo, kar pripelje do debelosti in s tem tudi do določenih bolezni. Energetska vrednost ogljikovih hidratov je štiri kilokalorij ali sedemnajst kilojoulov na gram.

Torej da vse povzamem, ogljikovi hidrati so vsekakor pomembni za naše telo, saj prinaša v telo pozitivne lastnosti, prekomerno uživanje tega, pa lahko prinese določene slabosti kot so debelost in razne bolezni. Zato se torej umaknimo raznim boleznim in debelosti in jih uživajmo le toliko kot je potrebno in s tisto hrano, ki je bolj zdrava. Saj le na ta način, da bomo jedli zdravo, živeli brez velikega stresa in hodili v naravo, bomo lahko rekli, da smo nekaj naredili za sebe in s tem zmanjšali možnosti raznih bolezni.

Comments are disabled