Kakšna je cena ogrevanja doma?

Cevni radiator je bil pred parimi leti še vedno glavni element ogrevanja v slovenskih hišah. Predvsem v zadnjem času pa se ljudje odločajo za raznovrstne načine ogrevanj. Eno bolj popoluarnih načinov ogrevanja so v zadnjem času talno ogrevanje, pa tudi klimatske naprave, ki so super primerne za ogrevanje manjših prostorov. Cena inštalacije ogrevanja je precej večja kot klimatske naprave cena.

Na ceno ogrevanja doma vpliva ogromno dejavnikov, ki preprečujejo, da določimo splošno ceno ogrevanja za domove iste velikosti. Ko se pogovarjamo o tem, kaj vpliva na ceno lahko začnemo debato že pri sami velikosti prostorov, ki jih bomo ogrevali. Poleg velikosti je seveda še eden boljših razlogov tudi toplotna izolacija prostorov, ki se bodo ogrevali pa tudi na koncu naprava oz. sistem ogrevanja. Poleg tega je pri ogrevanju potrebno razumeti, da je to investicija na dolgi rok in v ceno lahko ptejemo začetno investicijo inpa tudi letne stroške, ki nastanejo z ogrevanjem.

Če primerjamo naprimer električno ogrevanje, kjer je začetna investicija velika cca. 4.000 evrov, mesečni strošek znaša cca. 1200 evrov. Za razliko od elektrike je začetna investicija toplotne črpalke cca. 15.000 evrov in letni strošek cca. 600 evrov. Poleg teh dveh so seveda na voljo še ogrevanje s kurilnim oljem, ogrevanje s peleti, ogrevanje s plinom, trdim gorivom pa tudi, kot že omenjeno klimatsko napravo.

Sodeč po zgornji primerjavi bi se nam najbolj izplačalo električno ogrevanje a le-to ni primerno za večje prostore, ker je poraba elektrike toliko večja, da letni strošek še dodatno zraste. Morda je, če si lastimo svoj gozd najbolj primeren način ogrevanja večjih prostorov kar ogrevanje s trdimi gorivi v kombinaciji s sončnimi kolektorji. V takšnem primeru nas začetna investicija za površino cca. 250m2 stane okoli 15.000 evrov z brezplačnimi letnimi stroški.

Ko se odločamo za vrsto ogrevanja se je morda primerno pozanimati tudi za nepovratne subvencije evropskih eko skladov. V letu 2016 bo možno pridobiti nepovratno subvencijo za toplotne črpalke, ki so v Sloveniji že več let znane po tem, da je za njih potrebna največja investicija a zaradi njihovega ekološkega delovanja evropski sklad ponuja nepovratna sredstva.

Če nas skrbi za ekologijo našega planeta, pa so skrb vzbujajoče novice te, da cena kurilnega olja tako strmo pada, da se vedno več ljudi, predvsem v starejših stanovanjih, kjer imajo še peč, ki omogoča kurjenje trdih goriv v kombinaciji s kurilnim oljem, odloča za kurilno olje, saj je cena tega v primerjavi z ostalimi derivati spet izjemno nizka.

Comments are disabled