Kamini na pelete znižujejo stroške

Znižanje stroškov za ogrevanje je mogoče zaradi številnih učinkovitih prednosti. V prvi vrsti je prednost v ceni energenta. Peleti veljajo za najcenejši energent na trgu. Cena je v primerjavi z najdražjimi skoraj trikrat cenejša. Kar pomeni, da v razmeram kratkem času vnovčimo investicijo zgolj pri energentu. Večji kot je obseg uporabe, prej bo investicija vnovčena. Toliko prej bomo investicijo vnovčili, če ceni energenta dodamo tudi nekatere druge pripadajoče stroške. Kamini na pelete (več na http://si.coolwex.com/kamini-na-pelete/) znižujejo stroške ogrevanja.

Energenti ne povzročajo stroške le pri nabavi. Poleg stroškov nabave je potrebno prišteti stroške transporta, v nekaterih primerih pa tudi skladiščenja. Strošek transporta narašča skladno z naraščanjem količine, ki jo je potrebno transportirati na želeno lokacijo. Ker je volumen manjši, je manjši strošek transporta.

Energente je nadalje potrebno v nekaterih primerih skladiščiti. Prostor mora primeren dobavljivosti energenta. Vsekakor si ne smemo privoščiti pomanjkanje energenta, kar pa je v zimskih mesecih lahko težava. Večja ali manjša odvisno od energenta.

Za nekatere energente lahko čakamo na dobavo krajši, za druge pa daljši čas. Načeloma se da dobavo predvideti in dogovoriti, vendar je potrebno računati z močjo narave. Ko zima pokaže zobe promet obstane. Takrat tudi glavne prometne povezave za dan dva ali celo več ostanejo neprevozne. Uporaba kamina na pelete je takrat kljub temu mogoča.

Obstajajo sicer tudi nekatere alternative, ki ne potrebujejo skladiščenja. Vendar smo v teh primerih odvisni od oskrbe. V primerih naravnih nesreč, večjih vremenskih nevšečnosti ali podobnih dejavnikov, lahko ostanemo celo brez energenta. Kar lahko povzroča silne preglavice. Veliko ljudi zato razmišlja o alternativah, ki bi jim v primeru odločitve za tak energent, zagotavljale vir toplote doma in sanitarne vode, v primerih motene ali prekinjene dobave energenta.

Peleti so za take dileme odlična izbira. V primeru, da je dobava energenta prekinjena, omogočajo, da za čas prekinjene dobave, ogrevamo prostore in sanitarno vodo. Peleti ne zavzamejo veliko prostora, poleg tega pa jih dobimo v prodaji praktično vedno. Tako lahko prostore v domu, ki jih najbolj uporabljamo ali so ključni za osnovne pogoje bivana, opremimo s to alternativo ogrevanja. Poleg seveda drugega energenta, ki predstavlja osnovo.

Optimalni skladiščni prostor za oskrbo kamina na pelete je komaj omembe vreden.

Comments are disabled