Kmetijska mehanizacija skozi čas

traktor-z-branami

Kmetijstvo je najstarejša obrt, s katero se ljudje preživljajo že od kar pomnimo. Včasih so ljudje opravljali opravila ročno, sedaj pa se zato uporablja kmetijska mehanizacija, s katero prihranimo veliko časa. Je res, da zanjo odštejemo malo več denarja, a zaradi tega ne potrebujemo opravljati težaškega dela. Prav tako pa je enostavneje zaradi konkurence, ki je v današnjih časih ogromna in se z njo brez kmetijske mehanizacije ne bi mogli primerjati. Tako prihranimo pri plačevanju delavcev, saj je s stroji vse veliko hitreje.

Vrste kmetijske mehanizacije

Vsak od nas sigurno pozna traktorje, ki so v kmetijstvu zelo uporabni in prinašajo veliko prednosti. Seveda pa jih moramo za  uporabo na dolgi rok, primerno vzdrževati. Obstaja več vrst traktorjev, najbolj osnovna delitev je na enosmerne in dvosmerne. Enosmerni traktorji so tisti, ki jih sestavlja le ena pogonska os. So precej počasni, saj njihov hitrost običajno ne preseže 15 kilometrov na uro, kar pa je še vedno hitreje, kot če bi delo opravljali ročno.

Kmetijski stroji

V skupino enomernih traktorjev spadajo predvsem motorne freze, kosilnice, multikultivatorji in podobne naprave. Uporabljamo jih na manjših površinah, kot so vrtovi, vinogradih…

Za večje površine pa uporabljamo večje kmetijske mehanizacije, to so dvosmerni traktorji, ki jih sestavljata dve osi in pa traktorji, ki jim pravimo goseničarji, zaradi načina kako se le ti premikajo. Dvosmerni traktorji imajo običajno pogon na zadnjih kolesih, vendar se to skozi čas spreminja in sedaj to ne drži več v popolnosti. Saj se s časom spreminjajo in tehnološkim napredkom spreminjajo tudi kmetijske naprave.

Najbolj poznani med ljudmi so definitivno standardni traktorji, ki so tudi najbolj uporabnih od vseh, ki jih trg ponuja. Na njih lahko priključimo razno razne priključke, s katerimi si olajšamo delo. Včasih so priključke lahko priključili le na zadnjem delu, sedaj pa je možna priključitev prav tako na sprednjem delu.

Kmetijska mehanizacija je glede na rastočo populacijo definitivno olajšala delo mnogim kmetom.

Comments are disabled