Kuskus je pri nas vedno bolj priljubljen

kuskus

Za kuskus bi nekako lahko rekli, da je uvožena hrana, ki je nekdaj veljala bolj kot hrana za reveže. Kuskus se je namreč v Evropo razširil iz Afrike, kjer je le – ta večinoma bolj kot glavna hrana, le redko kje jo uporabljajo kot prilogo, velja to seveda bolj za Severne, revne predele Afrike, tako kot se uporablja kot priloga pri nas. Dejansko je velika prednost kuskusa v tem, da je bogat vir beljakovin, torej hrana nasiti in se jo zato lahko uporablja kot glavni obrok.

 

Kljub priljubljenosti pa kuskus ni tako enostavno pridobivati na tradicionalen način

Seveda z moderno mehanizacijo je vse skupaj bistveno lažje in kuskus sodi med žita, ki ni ravno enostaven za pridobivanje končnega izdelka, ki je primeren za uživanje. Zrna te pšenice je namreč treba najprej stolči, potem jih je treba na hitro namočiti v vodo, da zrna postanejo vlažna in se jih potem pripravi v svaljke kar z rokami. Potem se te svaljke preseje in da v posebno cedilo, ki se ga potem skupaj s kuskusom da v poseben lonec, tako da se kuskus pravzaprav kuha na sopari, spodaj v loncu pa se kuha na primer enolončnica ali katera druga jed.

Res ni najbolj enostaven način, nikakor tako enostaven kot izkopati krompir in ga skuhati, vendar pa vseeno lahko rečemo, da je kuskus vreden vsega truda, saj je dober, hkrati pa vsekakor tudi zelo zdrav. Pravzaprav je kuskus celo bolj zdrav kot pa je krompir ali pa riž, tako da danes tudi ne moremo reči, da je kuskus hrana revežev. Bolj bi morali reči, da je hrana višjega sloja ljudi, vendar pa imamo srečo, da je kuskus še vedno dosegljiv in ni zahteven za rast.

Če pa se zraven uvedejo še novi načini, kako se postopek pridobitve končnega izdelka, torej kuskusa, pa je vse skupaj še bistveno boljše.

Comments are disabled