Liposomalni vitamin C za boljšo biorazpoložljivost

vitamin c hišazdravja

Liposomalni vitamin C v obliki prehranskega dopolnila se od navadnega razlikuje po tem, da se bolje absorbira v telesu, čemur pravimo, da ima boljšo biorazpoložljivost, ki je sicer pomembna tudi pri jemanju drugih prehranskih dopolnil. Ta lastnost zagotavlja, da se učinkovine bolje absorbirajo v telesu, zato se povečujejo tudi pozitivni vplivi na zdravje.

Ker je vitamin C v dodatku vključen v liposome oziroma manjše maščobne kapljice, ki jim pravimo tudi globuli, se zato boljše absorbira v kri. K temu pripomore tudi to, da je dodatek na voljo v obliki tekočine, ki jo zmešamo z vodo. V vodi raztopljene učinkovine pa se učinkovito vežejo z lecitinom, kateri se vključi v liposome v telesu, ki nato hitreje potujejo v kri.

Vitamin C in doseganje priporočenega dnevnega vnosa

Boljša biološka uporabnost prehranskega dodatka v obliki tekočine zagotavlja, da večina hranilnih snovi doseže celice in omogoči optimalno zdravljenje, kar je še posebej koristno pri ljudeh, ki se zaradi različnih bolezenskih stanj soočajo s pomanjkanjem. Določena prehranska dopolnila namreč vsebujejo nizke vrednosti učinkovine, zato ne gre pričakovati večjih sprememb v telesu.

Na drugi strani pa liposomalni vitamin C dosega visoke vrednosti učinkovine, okoli 1000 mg, kar predstavlja tudi splošen priporočeni dnevni vnos. 5 mililitrov tekočine, ki jo zmešamo v kozarcu vode ali soka, zadržuje 1000 mg učinkovine, kar zadošča za priporočen dnevni vnos.

Liposomalni vitamin C ne povzroča prebavnih motenj

Prehranski dodatek, ki vsebuje liposomalni vitamin C, se v številnih lastnostih razlikuje od tradicionalnih dodatkov. Na primer, hranilne vrednosti so zaščitene pred razgradnjo skozi prebavila, kjer se večina tradicionalnih dodatkov že razgradi zaradi želodčnih sokov, encimov in spremembe pH.
Liposomalno dopolnilo pa potuje dalje in se absorbira v krvi, saj ga ščiti liposomska membrana, pri čemer za izolacijo poskrbijo vezikli. Zato tudi ne prihaja do prebavnih motenj in drisk, ki so lahko povezane z visokimi odmerki.

Liposomalni vitamin C se neposredno sprosti v celicah

Tradicionalni dodatki se v telesu ne razporedijo tako dobro kot liposomalni vitamin C, ki poskrbi tudi za večjo koncentracijo učinkovin, katere se bolje absorbirajo v krvi zaradi podobne narave celic in liposomske membrane. Poleg tega liposomalni dodatek zagotavlja boljše delovanje tudi pri višjih odmerkih, pri čemer se učinkovine sproščajo neposredno v celicah.

Vse to omogoča tudi daljše trajanje delovanja, zaradi biološke razpoložljivosti liposomov. Učinkovine se sproščajo v telesu v daljšem časovnem obdobju in pozitivno vplivajo na delovanje imunskega in živčnega sistema, pri čemer ščitijo celice pred oksidativnim stresom, spodbujajo nastajanje kolagena in sproščajo energijo pri presnovnih funkcijah.

Comments are disabled