Nekaj o vitaminih in ognjičevi kremi

Ognjičeva krema je stvar, ki jo zagotovo pozna vsak izmed nas. Gre za naravno in izredno hranilno kremo, v večini domov pa so za le-to poskrbele babice, ki so skrbno nabirale cvetove ognjiča in nato iz njih kuhale to kremo. Ognjičevo mazilo je pri ljudeh poznano že dolgo časa, ne gre pa samo za zdravilno rastlino, temveč se na marsikaterem vrtu znajde tudi kot okrasna rastlina. Za zdravilne namene se uporabljajo le cvetovi ognjiča. Za setev je najprimernejši mesec marec ali pa apriol.

Primeri uporabe tega izdelka so izredno široki, od običajne nege kože, do blaženja opeklin in izpuščajev, odrgnin, ran in tako naprej. Tu je še eterično olje ognjiča, ki se učinkovito uporablja pri zdravljenju glivičnih obolenj stopal in ženskih vaginalnih vnetij.  Pozitivne lastnosti pa se ne končajo tu, saj je omenjena rastlina primerna tudi za notranjo uporabo Ognjičev čaj ugodno vpliva na ženske v menopavzi, priporočajo pa ga tudi pitje ženskam en teden prej pred mesečnim ciklusom. Vendar ženske bodite pozornem ognjičev čaj nikakor ni primeren za pitje, če ste noseči, saj lahko privede do splava. Ne priporoča pa se tudi pitje čaja doječim materam.

Kremo lahko izdelate sami, saj je izdelava izredno preprosta, s tema pa se prepričate tudi, da v kremi ni nobenih kemičnih dodatkov. Za izdelavo kreme potrebujete nekaj rastlinske masti in nekaj žlic olivnega olja, poleg seveda samih cvetov ognjiča. Samega recepta ne bomo pisali, saj je zelo enostaven, v dveh sekundah brskanja pa ga najdete tudi na spletu.

Namenimo še nekaj besed vitaminom, vsi poznate vitamin C, vitamin B12, vitamin D, E in tak naprej. Vitamini imajo v telesu ključno vlogo za pravilno delovanje organov in dobrobit našega telesa. Nekatere hranilne snovi lahko naše telo proizvaja samo, a le redke, zato jih moramo večino v telo vnesti s hrano. Kaj sploh so vitamini? Gre za spojine, ki so nujno potrebne za normalno delovanje našega telesa. Zanimivo je tudi dejstvo, da vse živalske vrste ne potrebujejo istih vitaminov. Naprimer ptice in morski prašički lahko sami proizvajajo vitamin C. Vitamine boste v telo najlažje vnesli v telo s pomočjo raznolike prehrane, poslužujete pa se lahko tudi prehranskih dodatkov. Zmotno je prepričanje, da bo povečana doza vitaminov človeku koristila, to nima smisla, saj se večina vitaminov, ki jih imamo v telesu preveč izloči skozi urin, nekateri presežki pa lahko celo škodijo našemu zdravju. Držite se predpisanih priporočenih deležev dnevnega vnosa oz. ga lahko malce povečate, če se zelo veliko športno aktivni.

Comments are disabled