Nemščina – jezik naše mladosti

Jezikovni tečaji Panteon

Vedno občudujemo ljudi, ki znajo tuje jezike. Vemo namreč, da imajo v življenju veliko več priložnosti in to za marsikaj. Naša napaka pa je, da samo občudujemo, sami pa se ne lotimo učenja, saj smo pogosto mnenja, da smo nesposobni za učenje jezika, da nimamo pravega posluha. Tega smo se žal navadili tudi v šolah, ko so bili učitelji strogi in zahtevni do nas in tam se je vse skupaj ustavilo. Nemščina je npr. eden od jezikov, za katerega velja, da do njega dobimo nek odpor že v zgodnjih najstniških letih, ko ga dobimo na pladnju ponujenega na šolskem urniku.

Nemščina je v resnici izredno simpatičen jezik

Zanimivo bi bilo opraviti raziskavo, kateri jeziki so priljubljeni, kateri so manj priljubljeni in kateri so nepriljubljeni. Na splošno velja, da so na naših tleh vedno bolj priljubljeni romanski jeziki, saj smo dopustili, da so mediji na nas vplivali do te mere, da smo se npr. odločili za študij španščine. Vse bolj pa pozabljamo na jezik, ki smo se ga učili že v osnovni jezik. Nemščina nam je bila ponujena že v osnovni šoli, vendar ni bila nikoli tako priljubljena kot angleščina. Če pa pogledamo malo bolje, ugotovimo, da je tudi nemški jezik enako simpatičen kot kateri koli drugi priljubljen jezik. Izbrati moramo samo pravo pot, ki nas bo pripeljala do tega.

Nemški jezik izven šolskih prostorov

Pogosto se zgodi, da se nam določen jezik zameri tudi zaradi učitelja. V rednem šolanju je pač tako, da morajo učitelji biti strogi in dosledni in ravno zaradi tega pogosto pozabljajo na to, da bi nek predmet, v našem primeru jezik, predstavili na simpatičen način, ki bi ustrezal vsem. Žal pa je pogosto rezultat, da se nam jezik zameri, da dobimo odpor, da se ga ne želimo več učiti… Če pa bi z učenjem jezika poskusili kje drugje, bi hitro ugotovili, da je prav vsak jezik izjemno zanimiv, simpatičen, uporaben in še bi lahko naštevali.

Na delovnem mestu nam pride vedno prav

Nemščina kot taka torej ni priljubljen jezik. Vsaj tako se govori. Tisti, ki pa nanjo gledajo s povsem drugačnega zornega kota, pa vedo, kako zelo je koristna na delovnem mestu. Poleg angleščine večina delodajalcev namreč zahteva od nas prav znanje nemščine.
Več o nemškem jeziku si lahko preberete na povezavi.

Comments are disabled