Nepremičnine

Trg nepremičnin se je pri nas začel razvijati v času osamosvajanja Slovenije. Skoraj 90 odstotkov slovenskih državljanov – stanovalcev ima danes v lasti svojo nepremičnino. Za primerjavo: v Nemčiji je ta odstotek 46, v Franciji 54, v sosednji Hrvaški pa 83 odstotkov. Zakaj v Sloveniji tako visok odstotek? Zaradi večini dobro poznanega Jazbinškovega zakona, ki je ljudem omogočil ugoden nakup oziroma pridobitev družbenih stanovanj po zelo ugodni ceni.

Se pa cene za nepremičnine Sloveniji razlikujejo glede na lokacijo. Tako je na primer cena za nepremičnine očitno višja v Ljubljani in turističnih mestih na Obali ali na Gorenjskem kot pa na primer v Mariboru.

Če se lotevate nakupa ali prodaje svoje nepremičnine, vam strokovnjaki svetujejo, da pri sestavi prodajne pogodbe sodeluje ali notar ali odvetnik, s čimer se izognete morebitnim napakam in nevšečnostim, ki vas lahko stanejo tudi vaše nepremičnine. Pri ogledu stanja nepremičnine pa je priporočljivo najeti tudi strokovnjaka s področja gradbeništva.

Comments are disabled