Novi amortizerji poskrbijo za udobno in gladko vožnjo

Prednji desni amortizer za Chevrolet

Vsem je pomembna varnost v prometu, vendar vseeno ne poskrbimo dovolj za vse avto dele. Amortizerji so en izmed najbolj pozabljenih delov avtomobila. Pomembni so za udobno, varno in gladko vožnjo , vendar nanje ponavadi prvič pomislimo šele, ko imamo probleme. Njihova glavna funkcija je pravilen stik koles z vozno površino. Vozilo tako med vožnjo ne poskakuje, se ne trese in ne vibrira. Popoln stik z vozno površino je tako predpogoj za varno vožnjo. Brez tega je ogroženo tudi zaviranje, pospeševanje, zavijanje v ovinkih in podobno.

Večja varnost v prometu

Amortizerji poskrbijo za večjo varnost v prometu, saj zagotavljajo popoln stik vozila z vozno površino. Za nas to pomeni, da vozilo ne poskakuje, s ene trese in ne vibrira. Med vožnjo ohranja popolno usmerjenost in stik s površino. Avtomobil lahko gladko zavira, pospešuje ali zavija. Boljši oprijem s cestiščem poskrbi za krajšo zavorno razdaljo ter zmanjšuje bočni nagib vozila. Bolj odzivno vozilo pomeni tudi bolj odzivnega voznika ter manjšo verjetnost prometnih nesreč.

Kazalci obrabe

Obrabljeni amortizerji kažejo jasne znake okvare. Prične se s spremenjenim stilom vožnje. Nezavedno opažamo, da so spremembe, vendar ne vemo zakaj in se posledično prilagodimo novemu stilu. Postopoma začnemo opažati večjo glasnost, večje tresenje volana in vozila ter več premetavanja v ovinkih. Postopoma to prične vplivati tudi na krmiljenje, zaviranje in splošno pozicijo avtomobila na vozni površini. Vožnja sčasoma postane zelo neudobna, saj se avtomobil trese in ne pelje enakomerno. Morda ste razmišljali, da imate slabo nacentrirane pnevmatike, v resnici pa je šlo za obrabo amortizerjev.

Posledice prepozne menjave

Veliko ljudi meni,da obrabljeni amortizerji niso škodljivi in ne vplivajo na varnost v prometu. Temu ni tako. Obrabljeni amortizerji drastično znižujejo kvaliteto in varnost vožnje. Vozilo namreč nima več fiksnega stika z vozno površino, kar privede do težav pri zaviranju, zavijanju in pospeševanju. Slabi deli pripomorejo tudi k zdrsu avtomobila in k morebitni prometni nesreči.

Comments are disabled