Prednosti pri ogrevanju na klimo

Vse bolj pogosto je dejstvo, da se klimatske naprave ne uporabljajo več samo za hlajenje prostora ob visokih temperaturah poleti, ampak ohranjajo primerno temperaturo v prostoru skozi vse leto. Po vročem poletju, kjer se klima uporablja izključno za ohlajanje, pridejo mrzli dnevi, kjer klima poskrbi za konstantno toploto v prostoru, tudi ko je zunaj zelo mraz. Ogrevanje na klimo je namreč veliko bolj poceni kot ogrevanje s kurilnim oljem, saj sodijo kakovostne toplotne črpalke med ene cenovno najbolj ugodne in učinkovite grelne naprave. Pri ogrevanju na klimo krožijo razni lažni miti, da klimatska naprava porabi veliko električne energije, ampak temu seveda ni tako, raziskano je namreč, da je klimatska naprava učinkovitejša tudi od talnega gretja in porabi veliko manj energije.

klimatska-napravaPrva investicija v klimo seveda ni poceni. Pri ogrevanju na klimo si rabimo prvo priskrbeti klimatsko napravo, ki v povprečju sega od 800 do 2000€. Ampak, zaradi izredno majhnih stroškov energenta, se investicija v klimatsko napravo povrne že v povprečju nekje dveh do treh let. Tudi življenjska doba kakovostne in redno vzdrževanje klimatske naprave je nekje približno 15 let, zato se zdi investicija v preklop na ogrevanje s klimo najbolj ekonomična alternativna rešitev za ogrevanje naši bivalnih prostorov.

Pri ogrevanju s klimo se dejansko prihrani tudi do petkrat več, kot pri ogrevanju z električnimi kaloriferji, do štirikrat ceneje pa je tudi od ogrevanja na kurilno olje in trikrat ceneje od ogrevanja na plin. Klima ima tudi veliko prednosti v primerjavi z drugimi grelnimi načini in sicer, pri ogrevanju opravlja filtracijo prašnih delcev v zraku. Zmogljivost čiščenja zraka je med raznimi klimam razlikujejo, tiste najbolj kvalitetne imajo med drugimi tudi funkcije, kot so ionizator in pa na primer odstranjevanje neprijetnih vonjav. Prav tako ni treba obnavljati nobenih zalog za kurjavo, kot je to potrebno pri gorivih s fosilnimi gorivi, saj dejansko elektriko samo plačujemo glede na to, koliko jo porabimo.

Comments are disabled