Prosta delovna mesta med mladimi

V današnjem času je vedno bolj aktualna tema mladih, kje dobiti službo, po končanem izobraževanju. Velika večina mladih prične iskati prosta delovna mesta po končanem šolanju, to je navadno po dvajsetem letu starosti. Seveda pri tem ne smemo misliti na počitniško ali študentsko delo, ki pa je tudi med mladimi že po končani osnovni šoli zelo aktualno. Najbolj pridni in delovni mladostniki začnejo že s 15. leti starosti opravljati počitniško delo, veliko pa je takih, ki se šele v študentskem času začnejo posluževat z t.i. študentskim delom.

Nekateri delodajalci pridnim študentom, ki že nekaj časa opravljajo študentsko delo v njihovem podjetju, kasneje ponudijo tudi možnost zaposlitve, če imajo prosto delovno mesto namenjeno njim. V tem kriznem obdobju se pa že tudi študentsko delo v kar veliki meri zmanjšuje, veliko je podjetij, ki ne morejo več imeti študentskega dela v takšni meri kot včasih.

Zaradi študentskega dela pa prihaja tudi do izpodrivanja mladih pri redni zaposlitvi, saj se nekateri delodajalci za prosta delovna mesta raje poslužujejo študentskega dela, kot pa da bi nekoga redno zaposlili. Mladi navadno kot prvo zaposlitev dobijo le za določen čas, pa še to velikokrat neprimerni njihovi izobrazbi. Pogodba velja za neko določeno časovno obdobje, seveda z možnostjo podaljšanja.

Med mladimi je več prostih delovnih mest namenjenih moškim kot pa ženskam, saj delodajalci gledajo tudi na to, da mlade ženske še nimajo otrok in da takrat ko jih bodo imele, bodo šle v porodniško, kar pa je strošek za podjetje in posledično morajo iskati novo osebo za nadomeščanje porodniške.

Vedno več mladih se odloča za vpise na univerze, saj se je ta v zadnjih letih močno povečal. Nekateri raje študirajo, kot pa da bi bil brezposelni. Vedno manj je oseb s srednjo poklicno izobrazbo, s časom bo prišlo do pomakanje le-teh, posledično bo zanje na voljo več prostih delovnih mest.

Comments are disabled