Kaj je računovodstvo?

Računovodstvo se ukvarja z vsemi financah, ki se pojavljajo v eni izmed poslovnih organizacij oziroma v podjetju. Poročila ali zapiski, ki jih napišejo v računovodskih servisih so izključno zgodovinske narave, ki so se že zgodile. Poznamo dve vrsti računovodstva. Elektronsko in klasično oziroma tradicionalno računovodstvo.

Elektronsko računovodstvo je v primerjavi z ostalimi računovodstvi nova stvar. Ampak je v veliki prednosti z ostalimi vrstami računovodstva, saj ima veliko pozitivnih lastnosti. Prednosti elektronskega računovodstva so; hitrejše, lažje in bolj učinkovito delovanje (izmenjava podatkov je hitra in preprosta, manj napak itd.) manj papirnih administracij… To omogoča tudi stranki, saj ima lažji pregled stanja podjetja. Z elektronskim računovodskim servisom pa boste prihranili tudi čas in denar.

Računovodstvo se od drugih informacijskih dejavnostih loči po tem, da spremlja vse poslovne dogodke, ki nastanejo v podjetju, ki vplivajo na sredstva, obveznosti, prihodke, odhodke, končni poslovni izid… Edino računovodstvo lahko prikaže ali je bilo podjetje uspešno ali neuspešno pri doseganju svojih ciljev. Klasično oziroma tradicionalno računovodstvo pa je veliko bolj zahtevno. Porabimo več časa in denarja, lahko delamo več napak, veliko več papirnih administracij, za to potrebujemo prostor. Pravzaprav klasično računovodstvo pomeni, da računovodskemu servisu redno prinašate listine, ki jih računovodja poknjiži in izdela poročilo. Pomembno je, da ima računovodski servis delovne izkušnje s tem, saj je pomemben del podjetja in vsi si želimo, da bi delo dobro opravljal, saj je od tega odvisno tudi naše podjetje.

Comments are disabled