Sesalniki

Ste se kdaj osredotočali na stvari, ki jih imate v svojem stanovanju ali hiši? Koliko vam pomenijo elektronski in gospodinjski pripomočki? Verjetno bi jih ocenili na toliko, kolikor so uporabni. Te pripomočke lahko ločimo na zabavne, kot so naprimer televizija, prenosni računalnik, radio, in delovne, med katere štejemo naprimer pralni stroj, kuhinjski štedilnik in sesalnik. Lahko bi trdili, da so vam pomembnejši tisti zabavni, ker vas enostavno pač zabavajo na takšen ali drugačen način, prinesejo v vaša življenja nekaj veselja, ob njih pozabite na naporen in občasoma dolgočasen vsakdan. Kaj pa tisti delovni? Kot je sesalnik. Pomislite kdaj na tole praktično napravo? Odgovor je po vsej verjetnosti nikalen. Na sesalnik pomislite velikokrat le takrat, ko je spet prišel čas za čiščenje, pospravljanje in splošnega urejanja vašega stanovanja ali družinske hiše. Kako bi ga pa ocenili takrat? Menda kot nepogrešljivo stvar, ki vam olajša in pohitri postopek čiščenja vašega domovanja.

Sesalniki so v takšni obliki, kot jih poznamo dandanes, z nami že več kot dobro stoletje. Na začetku si bili zelo nepraktični in skorajda popolnoma neučinkoviti, saj so se poganjali ročno na meh, kasneje, z vse večjo dostopnostjo in razvojem električnega omrežja, pa so se pojavili tudi prvi sesalniki na električni pogon. Prva desetletja po splovitvi so bili dokaj luksuzna dobrina, a so vseeno bili v tržnem smislu relativno uspešni. Najpogostejša modela, ki sta izredno popularna še danes, sta bila pokončni in valjasti sesalnik. Takšne vrste sesalnika v takšni ali malce spremenjeni obliki si lasti skorajda vsako gospodinjstvo. Sesalniki so resnično postali nepogrešljiva naprava, brez njih si življenje že izredno težko predstavljamo, saj so najprimernejši pripomoček za odstranjevanje skorajda vseh vrst umazanije, ki jo lahko najdemo v hišah in stanovanjih. Nihče izmed nas pa si ne želi živeti v umazanem in prašnem okolju, kajne? Higiena in čistoča sta vedno na prvem mestu, saj nam pogojujeta zdrav in kvaliteten način življenja. Sesalniki so pač ena izmed stvari, ki nam to omogočajo.

In kaj sploh so sesalniki?
Sesalniki so, v narečju splošne terminologije, tehnične naprave, ki uporabljajo zračno črpalko za ustvarjanje delnega vakuuma, za sesanje praha in ostale umazanije iz talnih površin. Vakuum oziroma sesalno moč povzroča razlika v zračnem pritisku. Električni ventilator zmanjšuje pritisk v napravi, atmosferski tlak pa nato potisne zrak skozi preprogo in v šobo. Umazanija se zbira v vrečicah za prah ali ciklonskem predelu za kasnejšo odstranitev, odvisno od modela sesalnika.
Raziskave kažejo, da so sesalniki izredno učinkoviti pri najpogostejših organskih povzročiteljih alergij – pršicah. Sesanje, površinsko ali globinsko, ubije 96 odstotkov odraslih in kar sto odstotkov mladih bolh. Zato je iz medicinskega stališča priporočljivo vsakodnevno sesanje prostorov in tekstilnih površin, saj statistično potrjeno zmanjšujejo vsebnost kvarnih alergenov v okolju.

Sesalniki so praktično uporabni in uporabljani domala v skorajda vseh aspektih naših življenj. Uporabljajo se v gospodinjstvih, kakor tudi v raznovrstnih industrijskih panogah, od kmetijstva do kovinarske industrije, najdemo jih v različnih velikostih in modelih, od takšnih majhnih kompaktinih ročnih, ki jih poganjajo baterijski akumulatorji, do takšnih velikih nepremičnih oziroma statičnih, ki zmorejo posesati več sto litrov prahu naenkrat.

Obstaja več modelov oziroma konfiguracij sesalnikov:
– pokončni (so najpogostejši v Združenih Državah Amerike, Veliki Britaniji in več državah Commonwealtha, ne pa toliko v kontinentalni Evropi)
– cilindrični (prevladujejo na evropskem trgu, njihova glavna prednost je prilagodljivost, saj lahko na šobe pritrdite različne ščetke za različne naloge, ter manevrirne sposobnosti, s katerimi lahko dosežete težko dostopna področja, kot so tla pod omarami in stropi)
– robotski (so popolnoma avtonomni, gibljejo se samostojno, čistijo učinkovito, največji prednosti pa sta prihranek vašega časa in denarja, saj so v zadnjih letih postali relativno cenovno dostopni)
– ročni (manjše velikosti, večinoma na baterijski ali električni pogon, idealni in priljubljeni za čiščenje manjših vzorcev umazanij in prašnih delcev)
– valjasti (so masivne in težke različice sesalnikov, namenjeni industrijskemu segmentu)
– trgovinski (ali mokro/suhi sesalniki, lažje različice valjastih modelov, namenjeni čiščenju razlitij)
– pnevmatski (podobne specifikacije in namembnost kot pri trgovinskih)
– nahrbtni (primarno namenjeni komercialnih čistilnim podjetjem, saj so enostavno za uporabo zaradi svoje prenosljivosti)
– centralni (znani tudi kot vgradni, saj so v bistvu implementirani v poslopje, s centralno sesalno napravo, ki se nahaja bodisi v kletnih prostorih ali zunaj in z sesalnimi cevmi, napeljanimi po vseh prostorih)

V svoji osnovi pa so sesalni razdeljeni v tri primarne skupine:
1.) suhi sesalniki (teh sesalnikov je na svetovnem trgu največ, najdemo jih pretežno v skoraj vseh gospodinjstvih, predvsem zaradi svoje lahkotnosti in enostavnosti za uporabo)
2.) vodni sesalniki (odvisno od namena uporabe obstajajo v več verzijah, mokro-suhi, ki jih poleg za suho sesanje lahko uporabljamo tudi za sesanje razlitij oziroma tekočin, in so namenjeni robustnejši uporabi, kot je naprimer v domači delavnici ali kletnih prostorih, z njimi lahko čistimo tudi preproge, mehke talne površine, oblazinjeno pohištvo, saj imajo dodatno funkcijo šamponiranja in hkratnega sesanja čistilne tekočine, slabost navedenih modelov pa je predvsem v dejstvu, da so sestavljeni iz več delov, ki jih je pred uporabo potrebno sestaviti skupaj, prav tako so težji zaradi čistilnih agensov)
3.) vodni sesalniki z vodnim filtrom (so sesalniki z vodno filtracijo, splošna javnost pa jih je najbolje spoznala preko različnih TV prodaj, poglavitna prednost teh sesalnikov pa je zmožnost vodne filtracije umazanije in prašnih delcev, zato ti sesalniki tudi ne potrebujejo vrečic za shranjevanje umazanije, ampak kvečjemu samo vodo)

Ne glede na vse te različne modele, si je v bistvu za lastno uporabo poiskati sesalnik dokaj enostavna naloga. V kolikor ste v teh bliskovitih in tempiranih poslovnih časih omejeni s svojim časom, ali pa se vam enostavno s čiščenjem in sesanjem svojega stanovanja ali hiše preprosto ne da ukvarjati, je najbolje, da se ozrete po robotskih sesalnikih. Niso samo cenovno ugodni, ampak so glede na svojo majhnost in kompaktnost, tudi neverjetno učinkoviti. Z njimi enostavno prihranite čas in denar. Če pa ste kakšna gospodinja v srednjih letih, z že odraslimi otroci in vedno bolj otročjim možem, in pravzaprav pri čiščenju uživate, saj vas na nek način notranje zadovoljuje in dopolnjuje, pa si lahko omislite ročnega ali pokončnega sesalnika, saj bo zaradi svoje zmogljivosti in enostavnosti uporabe postal zvesti partner pri vsakdanjih domačih opravilih.

Comments are disabled