Ultrazvok vratnih žil in ateroskleroza

ultralab ultrazvok vratnih žil

Ateroskleroza pomeni zviševanje ravni holesterola v stenah žil arterij, ki povzroči zoženje ali celo zamašitev žile. Aterosklerotične spremembe lahko napredujejo do te mere, da v žilni steni nastane strdek, ki žilo zamaši delno ali v celoti. Najpogosteje se ateroskleroza razvije v žilah srca in lahko pripelje do srčne kapi. Nezdrav način življenja, to je nezdrav način prehranjevanja, kajenje, premalo gibanja, debelost, vodi do večje možnosti za nastanek ali napredovanje aterosklerotičnih sprememb. Za ocenjevanje prehodnosti ožilja se izvaja ultrazvok vratnih žil Ultralab za pregled uporablja najsodobnejšo ultrazvočno napravo. Dostopnost vratnih žil zdravniku specialistu omogoča, da ustvari odlično dvodimenzionalno sliko v živo, ki prikaže morebitne spremembe žilne stene.

Ultrazvok vratnih žil ob nezdravi hrani

Pravilno in kakovostno izveden ultrazvok vratnih žil Ultralab zagotavlja prav zaradi osebja, ki je dolga leta nabiralo izkušnje in se vedno znova izpopolnjuje. Tako zdravnik specialist ve, kdaj je smiselno opraviti ultrazvočni pregled. S pacientom se pred pregledom ultrazvok vratnih žil pogovori tudi o načinu življenja. Na tak način zdravnik na primer ve, da mora biti pozoren na morebitno prisotnost in tudi vrsto plakov, če pacient pove, da hrana na njegovem jedilniku ne spada pod kategorijo zdravo, ali če pacient prizna, da kadi in morda tudi pogosteje uživa alkohol. Sploh pri takšnih pacientih je nevarnost tega, da je v žilah prisoten plak, velika.

Ultrazvok vratnih žil pokaže zoženje žil

Še večja je možnost, da bo pri takšnih pacientih ultrazvok vratnih žil pokazal večjo stopnjo zoženosti žile. Obstajajo še drugi pomembni znaki pri pacientih, ki zdravniku povedo, da je priporočljivo opraviti ultrazvočni pregled vratnih žil. Osebni zdravnik lahko s stetoskopom sliši šum na vratu, kar je lahko znak, da je treba z ultrazvokom preveriti stanje vratnih ven. Osebi, ki trpi za multiplo sklerozo, bo koristil ultrazvok vratnih žil. Na tega se naročijo dializni bolniki, ki imajo motnje venskega pretoka. Z ultrazvokom se lahko pregleda desno in levo skupno karotidno arteriji, desni in levi bulbus karotidne arterije, desno in levo notranjo karotidno arterijo, desno in levo vertebralno arterijo in desno in levo subklavijsko arterijo.

Comments are disabled