Uporaba ingverja v zdravilne namene

Ingver (znanstveno ime Rhizoma zingiberis) je rastlina, ki se jo v glavnem uporablja kot začimbo in ki raste v subtropskem in tropskem pasu. Je rastlina, ki zraste do 50 cm visoko in ima do približno 20 cm dolge korenike, si se uporabljajo v kulinariki, uporabljajo jih pa tudi mnogi, ki prisegajo na zdravje z ingverjem.

Ingver je namreč rastlina, ki je za zdravstvo precej pomembna, saj zdravje z ingverjem vsakega posameznika lahko postane boljše in bolj zaščiteno. Namreč ingver zmanjšuje oz. preprečuje slabost na potovanjih z letalom, ladjo ali avtom, saj preprečuje bruhanje, glavobol, potenje in vrtoglavico. Odlično deluje tudi proti driski, preventivno deluje tudi proti različnim nalezljivim boleznim, pomaga pri prebavi, saj je odličen nasprotnik napenjanja in črevesnih krčev. Ingver se uporablja tudi za povečevanje apetita, odličen je tudi kot tonik in stimulans, saj pri rednem jemanju blaži kronično utrujenost, izboljšuje spomin in koncentracijo. Kljub vsem pozitivnim lastnostim, pa se ingver naj ne jemlje zvečer, ker lahko povzroči nespečnost. Nekateri ga uporabljajo tudi kot afrodiziak, podobno kot česen in čebula, preprečuje zgoščevanje krvi, znižuje holesterol in zato dobro deluje na jetra. Ingver je tudi odlično sredstvo proti migreni in drugim različnim oblikam glavobolov.

Za odpravo slabega zadaha iz ust, se ingver dodaja v ustne vodice in različne tekočine za grgranje. Skratka ingver je izredno učinkovita rastlina za uporabo kot preventiva v zdravstvene namene in tudi kot odlično zdravilo za določene bolezni, ki so še v svojem zgodnji fazi razvoja, zato njegovo uporabo vsekakor priporočam vsakomur. Ingver je zelo primeren tudi za otroke.

Comments are disabled