Varnostna razdalja na avtocesti mora biti vsaj 72 metrov

avtomagazin2

Si predstavljate dolžino nogometnega igrišča? Za tiste, ki si je ne, naj povem, da so nogometna igrišča so v povprečju dolga 100 metrov. Varnostna razdalja na avtocesti po Sloveniji, kjer je največja dovoljena hitrost 130 km/h, mora biti le – ta vsaj 72 metrov. To je varnostna razdalja, pri kateri je upoštevan reakcijski čas, kot tudi čas ustavljanja vozila pri takšni hitrosti ob optimalnih voznih pogojih. Ja, prav ste prebrali, ob optimalnih voznih pogojih, to pomeni pravilno grob asfalt, lepo, suho vreme, dobre gume, delujoče zavore ter še nekaj manj pomembnih, a vseeno pomembnih podrobnosti.

 

V dežju, se varnostna razdalja na avtocesti skorajda podvoji

Slabe vozne razmere pomenijo tudi daljšo pot ustavljanja našega vozila ob pritisku na zavoro. Ste že doživeli, da je vaše vozilo ob pritisku na zavoro najprej dobilo pospešek in se šele kasneje začelo zaustavljati? Ne še? Takoj, ko začne deževati se na vozni površini, asfaltu najprej naredi sloj, ki je zaradi mešanice umazanije na vozišču in padlega dežja izredno spolzka, zato ob pritisku na zavoro ne pride do trenja med vozno površino in pnevmatiko na vašem kolesu, zardi česar vozilo zdrsne.

Ker pa je to skorajda enako, kot da bi se vozili po površini politi z oljem, vozilo najprej dobi pospešek. Iz opisanih razlogov, vas rotim, da takoj, ko začne deževati, še posebej na avtocestah, vašo varnostno razdaljo vsaj podvojite, ali drugače povedano naj bo vsaj približno 150 m, v kolikor vozite s hitrostjo 130 km/h, če pa vozite hitreje, pa mora biti varnostna razdalja še večja. Že pri 50 km/h, mora biti varnostna razdalja ob začetku deževanja skoraj 60 metrov, kaj šele pri višjih hitrostih. Vozna površina ob začetku deževanja je praktično enaka kot pri poledici, torej je tornost vozišča enaka ničli, oz. vozilo takoj ob začetku zaviranja celo dobi pospešek, zato je varnostna razdalja tako zelo pomemben element varne vožnje.

Comments are disabled