Za sprostitev in pomiritev poskrbite z baldrijanom

Baldrijan je zgodovinsko zelišče, saj prvi zapisi o njegovi uporabi izhajajo že iz let starih Rimljanov in Grkov, torej iz časov daljne antike. Priprava baldrijan čaja je bila tedaj poznana zgolj antičnim zdravilcem oz. kot so jih oni imenovali, vračem. Le – ti so čaj pripravljali za lajšanje prebavnih motenj, krepitev menstruacije in odvajanje vode. Priprava baldrijan čaja, kot jo poznamo danes, pa se je pričela šele v 18. stoletju, ko so ugotovili, da se baldrijan lahko uporablja tudi kot zdravilno vino, tinktura ter da se to zelišče lahko uporablja tudi za pomirjajočo kopel pred spanjem.

Torej za sprostitev in pomiritev poskrbite z baldrijanom, ki ga lahko dobite pri podjetju L’Angelica. Ker baldrijan vsebuje valepotriate, seskviterepene, eterično olje in alkaloide je odlično pomagalo proti nespečnosti in zelo primeren za odpravljanje stresa. Zgodovinska priprava baldrijan čaja je potekala tako, da se je baldrijanova korenina posušila in nato približno ena in pol čajne žličke dala v primerno skodelico ter prelila z vrelo vodo.

Danes se pravilna količina baldrijan korenine predpripravi, enako kot praktično katerikoli drugi čaj, v filter vrečke. Za eno dozo baldrijan čaja se eno filter vrečko vstavi v 2 dcl veliko skodelico in se nato vanjo vliva vrelo vodo, vendar ne na filter, temveč poleg njega direktno v skodelico. Tako pripravljen čaj se nato pusti približno 4 minute delovati in šele nato se filter vzame ven. Na dan lahko, tako otroci, kot odrasli, popijemo 3 skodelice čaja. Povsem enako se pripravljata baldrijan čaj za srce in za lajšanje menstrualnih težav, le da se uporabi drugačna mešanica zelišč.

Comments are disabled