Zakaj je evidenca delovnega časa tako pomembna?

registracija-delovnega-casa

Znano nam je, da je vodenje evidence delovnega časa na vsakem delovnem mestu kritičnega pomena. Zakaj? Sama evidenca delovnega časa in vodenje le-te je potrebno iz več razlogov, ne samo enega samega. Dobro vodena evidenca delovnega časa namreč zagotovi, da naše podjetje teče kot po maslu in da so srečni tako zaposleni kot delodajalci in ustanovitelji ali lastniki podjetij. V nasprotnem primeru se namreč  podjetju po vsej verjetnosti ne piše ravno najboljše. V nadaljevanju pa si bomo še podrobneje pogledali, kako in zakaj je evidenca delovnega časa tako pomembna.

 

Rezultat, ko evidenca delovnega časa postane primarnega pomena

 Velja si zapomniti, da je vsako podjetje drugačno in da se  torej tudi temu primerno lahko pripravimo na raznorazne zadeve, kot so na primer obračun plač ali pa v tem primeru evidenca delovnega časa. Jasno je, da se manjše in mlajše podjetje ne bo posluževalo iste programske in stroje opreme kot neko podjetje z večmilijonsko vrednostjo. Zakaj? Prvič, zato ker ne bo imelo toliko zaposlenih, torej ni potrebe po tako zakompliciranem sistemu, in drugič se jim kaj takega po vsej verjetnosti ne splača.
Vseeno pa si poglejmo, kaj se zgodi v primeru, ko večje podjetje postavi na prvi tir evidenco delovnega časa. Ne samo, da so same denarne izgube manjše ali teh sploh ni, tudi samo delovanje podjetja začne delovati bolj brezhibno in za osebe na kadrovskih pozicijah je delo bistveno lažje. Saj je sama evidenca delovnega časa že tako dobro opravljena, da tudi sam obračun plač postane mačji kašelj. Sodobna programska in strojna oprema, katero uporabljajo zaposleni v večjih podjetjih, namreč omogočata, da je evidenca delovnega časa preko terminalov, mobilnih naprav ali spleta avtomatsko prenešena v programe za obračun plač. Vse, kar je potrebno potem še storiti, pa je to, da zagotovimo, da ima vsak nadrejeni podroben in natančen časovni nadzor nad svojo ekipo delavcev, katerim odobrava ali zavrača zadeve kot so, dopustni dnevi ali drugi dnevi odsotnosti ali zamud, ali kakršnekoli druge tem podobne zadeve.

Comments are disabled