Kako se jemlje kreatin?

Kreatin je snov, ki jo v človeškem telesu samo od sebe proizvajajo različni organi, kot so ledvica, jetra in tudi trebušna slinavka. Torej kako se jemlje kreatin? Jemlje se preko naravnih jedi, kot so ribe in meso, zato imajo vegetarijanci največkrat premalo kreatina v telesu. Kako se še jemlje kreatin? Lahko pa se ga jemlje tudi preko različnih umetnih prehrambenih dopolnil, ki so predelane in naravnih sestavin. Veliko izdelkov, ki vsebujejo kreatin lahko najdete na spletni strani podjetja Pas, to je na spletni strani www.pas.si.

Kreatin pomaga za večjo moč v telesu in da se za prepotrebno energijo športnika ne črpajo beljakovine iz mišic, kar bi pomenilo, da upade mišična masa in posledično tudi moč. Kreatin je s strani Mednarodnega Olimpijskega Komiteja priznan kot hrana in zato je povsem legalen in ga brez problemov jemlje vsak športnik oz. človek. Seveda nešportniku kreatin ne bo nič kaj dosti koristil, saj ga samo telo že dovolj proizvede. Polega tega pa ga še z vnosom hrane (ribe in meso) dobimo dovolj za normalno življenje, če nismo vrhunski aktivni športnik. Pri vrhunskih športnikih je predvsem pomemben zato, da ne pride do tako imenovanega »protein breakdown-a«.

Protein breakdown pomeni, da se pri uporabi moči porablja prevelika količina beljakovin iz mišic oz. mišične mase. Vnos kreatina preko naravne hrane (ribe in meso) ali preko umetnih prehrambenih dopolnil, ki so narejene iz izvlečkov naravnih snovi, pa preprečuje preveliko porabo beljakovin iz mišic oz. mišične mase, kar je res nujno pri vrhunskih športnikih.

Comments are disabled