Recepti in zdrava prehrana

Diabetes ali sladkorna bolezen je ena od bolezni sodobnega časa. Število obolelih se vsak dan veča, na kar vpliva predvsem stil življenja in pa seveda nezdrava prehrana.

Zdrava prehrana vsakega človeka naj bi vsebovala živila z nizkim glikemičnim indeksom. Kaj to pomeni? Čisto preprosto povedano, višji je glikemični indeks posameznega živila, večji je po jedi dvig sladkorja v krvi. Sčasoma pride do preobremenjenosti trebušne slinavke, ki ne zmore opravljati svoje naloge, kar posledično vodi do sladkorne bolezni. Pa vendar, to ne pomeni, da moramo iz svoje prehrane izločiti vse sladice.

Kako pa pripravimo kaj primernega? Poleg receptov, ki so že vnaprej napisani za to ciljno skupino uporabnikov, si lahko recept za kakšno sladico sestavimo kar sami doma. Rabimo le malo volje in nekaj sestavin.

Primer : Skuhamo jabolčno čežano, vendar jo namesto z navadnim sladkorjem sladkamo z fruktozo, to je sadni sladkor, ki se hitro vsrka v kri in pri presnovi ne potrebuje inzulina. Po vrhu potresemo cimet in ponudimo z posneto stepeno smetano.

Comments are disabled